Här hittar du tankar och tips för ditt trumspel och musik i allmänhet!
NYBÖRJARE? – LÄS NYBÖRJARGUIDEN
Läsvärt för dig som är nybörjare eller som har ett barn som vill börja spela trumset/slagverk.
FÖLJ TB PÅ INSTAGRAM – Klicka här
Inspiration, tips, bonusmaterial och kanske en och annan flamadiddle!
ÄG DITT ÖVANDE!
Kan du leka dig till att bli en bättre musiker? Svaret är självklart JA. Jag säger “spela och ha kul!” i vissa av videolektionerna och med det menar jag att spela i sig är kul och det kan vara gott nog för vissa av oss – att spela till en låt vi gillar just nu osv. Vad musik betyder för oss och hur den motiverar oss är helt individuellt. Vissa får ambitionen att bli yrkesmusiker medan andra är nöjda med att spela lite ibland. Jag brukar skilja på spelande och övande – övandet är fokuserat på utveckling och förbättring, spelandet är när vi skördar frukten av allt vi hittills har lärt oss och spelar – för oss själva, med andra eller inför andra.
Har du funderat över hur du oftast föredrar att öva/lära? Gillar du att leka och växla ofta mellan olika övningar och fritt spelande, eller att nöta strukturerat och tidsbestämt? Gör dig själv medveten om vad som funkar bäst för dig.
Var kreativ och hitta på nya övningar av de du har lärt dig, lek med dem! Övningar i såväl Trumboken som i andra böcker/på nätet. Sprid dina nya övningar till alla oss andra sedan också!
Exempel: Spela övningarna/duetterna omvänt med händerna (alternerat), baklänges, fram och tillbaka, med dubbelslag, med olika paradiddlar, med andra rudiments (flams osv.), med fötterna (och hitta en stabil balans på trumstolen), hitta på texter eller melodier till dem, utlagda på trumsetet i olika kombinationer, improvisera utifrån dem. Testa om de kan bli häftiga nya trumkomp/fills! Är ni flera spelare kan ni dela upp och komponera, bestäm vem som spelar vad och när osv.
DIGITAL-TRUMSET?
TIPS! SATSA PÅ EN MEKANISK BASTRUMPEDAL
Många digitaltrumset kommer med elektroniska pedaler där bastrumman inte har en slagklubba. Ett tips är att köpa ett trumset med en klassisk mekanisk pedal, en sådan som används på ett akustiskt trumset. Då blir det inte en stor omställning när du spelar på olika sorters trumset. Detta gäller även hihat-pedalen men bastrumman är till en början viktigast.

TIPS! MATERIALVAL – STOCKAR OCH BASKLUBBOR
Om du har meshskinn på ditt digitaltrumset kan det vara smartare att använda nylon-tip (slagkula av vit nylon) på trumpinnarna istället för trä. Då minskar risken för flisor som förstör mesh-skinnen. Likaså tycker vissa också att en bastrummeklubba med filthuvud (felt beater) kan nöta ner meshskinn snabbare, och därför föredrar klubbhuvuden av plast eller trä.
LÅGVOLYMSALTERNATIV
Till akustiska trumset kan du numera också använda i stort sett helt tysta mesh-skinn (en tät väv där luften går rätt igenom) eller RTOM Black Hole skinn och lågvolymcymbaler, exempelvis Zildjian Low volume cymbal paket. Om du dämpar trumsargarna med gummislang eller liknande också så har du ett trumset som knappt låter något alls i jämförelse med ett vanligt. Detsamma gäller gummislang/skumgummi längs kanten runt cymbaler.
Lågvolymcymbaler Mesh-trumskinn RTOM Black Hole
BYGG DITT EGNA DIGITALTRUMSET
Om du sätter triggmickar (t.ex Ddrum, DrumDial) på ett akustiskt trumset med mesh-skinn och kopplar dem till en dator eller ljudmodul, så får du ett digitaltrumset! Fördelen med denna lösning är du spelar på ett akustiskt trumset och bevarar spelkänslan och dynamiken, kan spela kantslag. Du kan då också byta till riktiga trumskinn och cymbaler när du känner för det och dundra på! Är du väldigt teknikintresserad så kan du även bygga dina egna triggermickar (med piezo-element).
TRUMMATTA
Du behöver något slags underlag för trumsetet att stå på, för att skydda golvet och för att allt inte ska glida runt när du spelar. Du kan antingen köpa en färdig trummatta av musikaffären (de går oftast att rulla ihop väldigt smidigt vid transport också) eller hitta någon gammal snygg soffmatta eller kapa till en grå/svart heltäckningsmatta efter dina egna mått i en mattaffär eller i bygghandeln (BAUHAUS har billiga). Se upp för billiga gummiytor undertill bara, de kan missfärga golvet.
LJUDDÄMPNING
Det går att göra ganska mycket enkel ljudisolering på väggar, dörrar och fönster. Med lite gamla äggkartonger och skumgummi som du sätter upp kommer du en bit. Om du spelar på ett akustiskt trumset kan du också t.ex dämpa cymbaler med utskuret gummi eller “trumgel”, köpa övningstrumstockar där slagkulan är av gummi och sätta näst intill ljudlösa nätskinn (mesh heads) på trummorna.
Om du har grannar under dig och spelar i en lägenhet kan ett tips vara att bygga ett dämpande podium: För att minska ljudläck ner genom golvet kan du bygga ett “flytande golv” av en stabil träskiva (eller två på varandra) med hela eller halverade tennisbollar eller andra gummiklossar som fötter. Du kan också alternativt montera tennisbollarna mellan två träskivor – en övre och undre.
På Youtube hittar du garanterat många videos av påhittiga och erfarna kring ljuddämpning.
TRUMSTÄMNING
För trumstämning hänvisar jag till alla hundratals klipp på Youtube, sök på “how to tune drums / snare drum / toms” etc. Hur noggrannt du ska stämma trummorna och HUR du vill att de ska låta är helt upp till dig och din ambitionsnivå, men en enkel vägvisare kan vara att antingen gillar du att ha dem högre (tajtare) stämda eller så lågt stämda som möjligt där de fortfarande får en ton och inte bara låter “dött”. Eller något mitt emellan. Sträva efter att stämma dem jämnt runtom så att det är samma ton ca 2cm in från varje stämskruv. Vissa trummisar föredrar samtidigt att ha någon av skruvarna lite nerstämd ifall de tycker att trummans ton/resonans blir för lång. Det finns också många sätt att dämpa tonen på, t.ex dämpgel, silvertejp (gaffa-tejp), tyg och färdiga dämpanordningar som du kan köpa. Prova dig fram!
Ett knep för att hitta där skinnet börjar få sin lägsta ton är att trycka med fingrarna i mitten av ett slakt skinn och skruva 1/2 varv i taget på de skruvar där det behövs, tills alla vågor/rynkor i skinnet försvinner.
Stämskruvarna mitt emot varandra har också en samverkan, ibland hjälper det att ändra den motsatta istället för den du tänker är för lågt/högt stämd.
Många föredrar att stämma efter toner, både över- och underskinnet, där underskinnet exempelvis är en liten eller stor ters (musikterm) högre än slagskinnet. Personligen brukar jag ofta stämma tre-pukors-trumset så att det är en oktav mellan minsta och största pukan, men det beror på spelsammanhang.
INSTRUMENTVÅRD

Om du vill att ditt trumset ska hålla länge kan det vara bra att (gäller så klart alla instrument) underhålla dem genom att damma av, rengöra, plocka isär, smörja gnisslande delar, skydda (med Carnauba-sprayvax, Pledge möbelpolish eller liknande) osv. Att det också brukar ge trummorna och cymbalerna en uppsving i ljudet blir ju en kul bonus!
Att ha jämna kanter (bearing edges) på trummorna underlättar för att få en jämn trumstämning av skinnen. Gnid på en färdig produkt (t.ex. Drum Dial Bearing Edge Conditioner) för att fylla i små ojämnheter på kanten och ge ytan lite glid som sedan hjälper skinnet att åka jämnare på plats när du spänner upp skinnet. Eller så tar du paraffin (ett ljus/värmeljus) och gnider på. Det funkar lika bra på mina trummor och såvitt jag vet. Gnid in värmeljuset tills paraffinet glider väldigt lätt, utan motstånd. Torka sedan försiktigt bort eventuellt överflöd med toapapper.
På Facebook finns det flera svenska (och ännu fler utländska) grupper där det delas tips och råd kring hur vi vårdar och renoverar instrumenten och köper/säljer reservdelar till varandra. Där är svenska trumbyggare/renoverare också. Två stora grupper är Här samlar vi alla trummisar och Trumprylar köpes/säljes/bytes.
ROLIGA LÄNKAR – TRUMSET
10 drum hacks – återanvänd och bygg nytt av gamla trumprylar
10 more drum hacks
Make Your Own Practice Pad
DIY-Tuneable-Practice-Drum-Pad
TA DEL AV TRUMVÄRLDEN!
Köp trumtidningar, läs online-magasin, bloggar, dokumentärer (filmer/böcker) om trummisar, gå på konserter och trumclinics/workshops med kända trumslagare/slagverkare. Ibland har de clinics i samband med att de besöker landet för turnékonserter eller t.ex jazzfestivaler. Du kommer att få förebilder, favorittrummisar som du kan lära dig mycket av. Ta en Skype-lektion av en bra/känd trummis för att få nya uppslag. Du lär dig alltid nya saker av andra lärare, även om du kanske har en huvudsaklig lärare som du gillar och är nöjd med.
Spela ihop med andra, och gärna personer som har kommit längre än du själv i allt vad musikerskapet innebär – det gör att du snappar upp små saker undermedvetet. Har du någon gång gjort det och märkt att du tänker och spelar annorlunda tack vare musikerna så vet du vad jag menar. Andras spelstil/spelsätt, entusiasm, omdöme och kunskaper smittar av sig, på sätt som inte kräver ord.
Tänk på att du i och med ditt spelande själv blir en bärare av denna uråldriga afromusiktradition (afrikansk musik som spred sig och influerade till reggae/latin/jazz/soul/rnb/rock/pop osv.) som har sitt ursprung i öst.
BEHÖVER JAG KUNNA NOTER?

Detta är en ganska vanlig fråga och inte en konstig fråga alls, eftersom vi kan lära oss att spela genom att bara lyssna (lära sig på gehör) och härma och vissa musiker är främst gehörslärda. Absolut, men när du nu faktiskt kan lära dig detta faktiskt enkla och logiska system att visualisera musik genom, gör det!
Att kunna läsa och skriva noter är inte alls så svårt som vissa tror. Om vi bara tar det från grunden, som bl.a. Trumboken del1 gör, så kommer det garanterat ge dig en bättre och snabbare förståelse för musikens struktur (att “se” och minnas en låt väldigt fort innan du ens har spelat den), ge dig förmågan att se vad du behöver lära dig, vad som kan tänkas vara knepigt och som kräver övning, varför det är knepigt och vad du kanske skulle ha missat om du bara lärde dig en låt genom enbart lyssning. Notkunskaper kommer helt enkelt göra dig bättre på att spela och ditt spelande blir roligare! Oavsett om du vill ha musik som hobby eller har större ambitioner.
Om vi jämför med att lära oss ett nytt språk så kan vi säkert komma en bra bit genom att lära oss att prata språket. Men vi blir tydligt begränsade av att inte kunna läsa eller skriva språket. Vi får svårare (det tar betydligt längre tid) att uppfatta strukturen i språket, använda oss av rätt grammatik, att på egen hand lära oss fler nya ord om vi nu inte har en bok – utöver de uppenbara nackdelarna att helt enkelt inte kunna läsa och skriva språket – och också leka runt med det i skrift.
Historier om helt självlärda och gehörslärda proffsmusiker stämmer ganska sällan helt enligt min erfarenhet. De har oftast lärt sig att förstå och läsa noter till en viss grad åtminstone, eftersom de nästan alltid får färdiga låtskisser i noter av uppdragsgivaren/bandledaren. Som betald musiker oavsett du är semiproffs eller heltidsmusiker behöver du oftast åtminstone kunna läsa “prickar” (viktiga markeringar i låten) och göra egna snabba skisser över låtarna (trumkartor/drum charts) för att enkelt kunna “hänga med i svängarna”.
Jag är antagligen inte ensam heller om att ha fått höra om musiker som har blivit kickade från speljobb för att de inte kan läsa noter, av anledningen att det var för trögarbetat med någon som behövde lägga ner mycket tid på att nöta in alla låtar på gehör för att minnas dem utantill. Den tiden finns sällan inför en spelning så det är betydligt effektivare för alla att få ett gäng låtar noterade på papper i förväg eller på plats. Alla får en snabb överblick över låtarna, kan ställa frågor, göra egna anteckningar och förbereda sig.
Så mitt korta svar blir: varför välja okunskap och en eventuell ångerfylld framtid när du kan välja en snabbare och djupare förståelse för musik och att kunna anteckna och läsa den? (Dyslexi/dyskalkyli är sällan några undantag. Med vilja, nyfikenhet och bra lärmiljö går det mesta!). Vi får inte glömma alla (ofta enkla) vikarie- och inhoppsjobb som en notkunnig musikant kan ta också!
Att lära dig att läsa a prima vista (oftast kallat a vista eller prima vista, dvs. “on the fly” – att spela efter nya noter direkt i stunden) ger dig en större frihet och fördel. Det övar du upp genom att utan förberedelse spela noter som du aldrig har sett förut. Öva duetterna i Trumboken och vill du öva mer så köper du en notläsningsbok med olika kortare stycken för virveltrumma. Börja med enkla notbilder och öva i ett långsamt tempo!
Boktips för ett instrument (virveltrumma):
- Solfège Rythmique nr. 1 av Dante Agostini.
- Percussion studio-serien: Studien für kleine Trommel av Siegried Fink. (T.ex nr. 5)
- Portraits in Rhythm av Anthony Cirone.
- America’s NARD Drum Solos (kallas oftast bara “NARD”) av William F. Ludwig.

Det finns olika sätt att anteckna musik på och det gäller också för trumset. Noterna som är i Trumboken kallas för drum sheet på engelska, sedan finns det skrivsätten drum chart och drum tab (tabulatur). Noterna för låtförslagen (här på hemsidan) har jag gjort en förenklad variant på, som liknar drum charts, där siffran 7 ovanför takten betyder att kompet ska spelas i 7 takter. Det är för att få en tydligare överblick över låten och då ryms också hela låten på en enda sida. Men det är ofta lätt att klura ut hur den som har skrivit noterna har tänkt om du har lärt dig att tyda ett av sätten. Trumsetnoterna i Trumboken är mer eller mindre en global standard. Det som oftast kan skilja sig är på vilka rader pukorna och cymbalerna är placerade.