Här följer några tankar till dig som är nybörjare eller som har ett barn som vill lära sig att spela trumset/slagverk.

För det första så vill jag hävda att alla kan lära sig spela ett instrument och vi bestämmer själva vilket syfte och utrymme spelandet och musik ska ha i våra liv. Vårt intresse, hängivenhet, bra undervisning, spelsammanhang och hur mycket tid vi ägnar åt instrumentet, vill jag påstå är det som främst påverkar vår utveckling.

Det är aldrig för sent att börja lära sig spela!

Även om glädjen av att spela och ”vara” i musiken är tillräcklig anledning att syssla med musik så kan spelandet också ge andra fördelar såsom: bättre studieresultat i andra ämnen, snabbare reaktionsförmåga, bättre minne, disciplin, tålamod, koncentration, minskad stress, ökad fantasi/kreativitet, ett rikare socialt liv och bättre samarbetsförmåga.



VI BÖRJAR MED NÅGRA VANLIGA FRÅGOR:

1. Behöver jag ett trumset?

Till en början behöver du inte äga ett trumset för att börja lära dig att spela, men har du ett trumset att kunna spela på när du vill så blir det så klart roligare och du utvecklas snabbare. Tar du lektioner hos en lärare så räknar läraren med att du övar själv mellan lektionerna (på läxorna), oavsett du har ett trumset ännu eller inte. Det går faktiskt bra att sittandes spela i luften (med trumpinnar) eller på låren och visualisera att du spelar på ett trumset. Tids nog lär du ändå troligtvis behöva/vilja ha ett eget trumset. Idag finns olika alternativ på att få akustiska trumset att inte låta så starkt ifall du vill ha ett hemma. Läs mer om det längre ner.

Ett alternativ för dig under 18 år och som inte äger ett trumset är att kolla om det finns ett på din skola. Kanske kan du få låna det för att öva på ibland, efter överenskommelse med skolan/musikläraren.

KÖPA BEGAGNAT ELLER NYTT?

Vissa väljer att köpa begagnat, andra väljer att köpa nytt och får då också garanti på köpet (extra relevant för digitaltrumset?). Begagnade digitaltrumset brukar gå att hitta från ca 1500kr och uppåt, akustiska från 800kr och uppåt. Fördelarna med att köpa ett nytt är att du får garanti och kundsupport. Det kan ju vara bra om något börjar krångla. Idag finns det också nya digitaltrumset för väldigt låga priser som duger bra för nybörjaren.

AKUSTISKT ELLER DIGITALT?

Skillnaden mellan akustiska och digitala instrument är ganska stor och här är några saker att tänka på. Fördelar med digitala: de tar generellt lite mindre plats, är lättare att ställa undan, de låter knappt något jämfört med riktiga trummor, du kan ändra volymen, du slipper stämma dem. Några nackdelar: spelkänslan och studsen är helt annorlunda (vilket påverkar speltekniken/spelsätt), du blir inte lika medveten om din speldynamik/anslag, du lär dig inte att underhålla och stämma akustiska trummor, risken finns att du inte får samma kick och spelglädje av digitala, då de inte låter lika mycket och där ljudet känns i kroppen. Fördelar med akustiska: väldigt stor begagnatmarknad och stor mångfald av märken, typer av material, cymbaler, skinn osv., det är ett ”levande” instrument – möjligheter att påverka och tweaka soundet akustiskt, förnya dem genom att renovera/klä om osv.

BEGAGNATMARKNADEN

Många säljer sina begagnade trumset kompletta med cymbaler, stativ, bastrumpedal och trumstol på sajter som blocket.se, vend.se, tradera.se och Facebook Marketplace.

De största tillverkarna av digitaltrumset är Roland och Yamaha. Andra märken är Ddrum, Alesis, Gear4music och Millenium (Thomann) och svenska 2Box. Alla erbjuder som regel både billigare och dyrare prisklasser och den universella regeln gäller: du får vad du betalar för vad gäller spelkänsla, hållbarhet och ljudkvalitet.

Provspela och kontrollera trummorna innan köp om du har möjlighet, så att du känner att det är något du vill spela på en längre tid. Vissa begagnade trumset har kanske också en viss garantitid kvar. Du kan också byta ut utslitna delar med reservdelar ifall det är nödvändigt. Trumstol, pedal och stativ går också att hitta styckvis begagnat.

Sökord: digitaltrumset, digitalt trumset, eltrumset, elektroniska trumset.

MUSIKAFFÄRER

På webbutikerna kan du enkelt scrolla bland dagens utbud av allt som finns i trumhimlen, men sök gärna också upp dina lokala musikaffärer och stöd dem! De ger dig personliga råd och service och det är ju också gött att kunna provspela och känna på olika instrument innan köp.



2. Utrustning som nybörjare (kursdeltagare)

 

1. Trumstockar/trumpinnar
Det finns idag många olika märken och modeller. Bäst kvalitet har välkända märken som bl.a Wincent, VicFirth, Vater, ProMark. De vanligaste standardmodellerna är 7A och 5A, välj en modell som känns lättspelad, bra balanserad och inte för tung.

 

2. Trumpärm
En pärm/mapp (gaffelpärm rekommenderas) för att samla diverse lösblad i, men också för att skydda spelböcker som bl.a. Trumboken.

 

3. Hörselskydd
Vår hörsel tröttas med tiden ut och i volymstarka ljudmiljöer kan det gå snabbare, men den kan också delvis gå att återhämta. Vi kan också få jobbiga hörselskador såsom tinnitus. Spela alltid med ljuddämpande hörlurar eller hörselskydd, särskilt om du spelar akustiskt trumset. Det finns att köpa på bl.a apotek och i musikaffärer. För den som vill ha det bästa så är det formgjutna öronproppar som gäller.

Idag använder musik-/kulturskolor allt oftare hörlurssystem så att eleverna inte behöver använda egna hörselskydd och hör både musiken och när vi pratar (via mikrofon) bättre. Själv använder jag det och det är toppen!

 

4. Övningsplatta / practice pad
Oavsett om du äger ett trumset eller inte så är det praktiskt att ha en övningsplatta att öva på. Det finns även ”övningstrumset” ihopsatta av flera övningsplattor. Du kan ju alltid också bygga dina egna övningstrummor/cymbaler genom att t.ex limma 4-5mm tjockt gummi på träplattor, eller gör en enda stor med olika spelytor. Hitta på egna påhittiga lösningar! Du kan också Googla på: ”practice drum set” för att hitta många olika kits.

 

Du kan också dämpa dina akustiska trummor genom att lägga en handduk, tygbit eller klippa ut och tejpa fast yogamatta på dem, ifall du inte vill störa dina grannar för mycket.

 

 

 

 

Yogamatta/gummi dämpar väldigt bra och behåller studsen helt ok!

(5. Metronom)
Metronom är en (analog/digital) apparat som ger ifrån sig ett klick, blinkande ljus eller en tickande visade i ett fast tempo. Idag finns digitala metronomer som mobilappar där många är gratis (t.ex Pro Metronome, Tempo) och analoga metronomer är sällsynta numera. Vissa lärare rekommenderar att alltid använda metronom när vi övar och det har sin tydliga fördel – vi tvingas öva på att spela enligt exaktheten. Det är nödvändigt att kunna hålla ett fast tempo tids nog, men tempohållning är något som övas upp successivt och som nybörjare kan det vara gott nog att spela till låtar i ett fast tempo (och det är mycket roligare än ett klickljud) och tillsammans med andra där vi lyssnar in varandra i exakthet (utifrån våra egna inre metronomer).

 

3. Behöver jag kunna noter?

 

Detta har jag skrivit om på sidan Trumtips.

 

noter1

 

 




MUSIK I VARDAGEN

 

Är du förälder och vill inspirera och väcka ett eventuellt intresse för musik hos ditt barn, så låt musik ha en naturlig plats i livet och vardagen. Lyssna ofta på musik hemma, i bilen, på träningen, i badkaret osv, skapa musik på de enklaste sätt när ni pysslar med annat, trumma en rytm, sjung sånger, rita och bygg instrument, rör er fritt/dansa till klassisk musik/konstmusik/ljud skapade av er själva, gå på barnrytmik (rytmiklek), gå på teater/konsert/öppet hus hos musikverksamheter, sommarkollon som har musikaktiviteter, se musikdokumentärer, musikvideos och livespelningar. Låt barnet upptäcka sina intressen själv och tänk bredd och variation, inte fördjupning.

 

ATT TA LEKTIONER SOM UNG

 

Roligt, snabbt och enkelt. Allt lärande underlättar för oss om det känns roligt, lagom lätt, går fort att lära sig och även lagom utmanande. Viktigt är att vi är redo att kunna tillgodose oss undervisningen och det skiljer sig för varje individ.

 

Utöver nyfikenhet och vilja, är kognitiv mognad, motorisk förmåga och koncentrationsförmåga några aspekter att ta hänsyn till. En utgångspunkt kan vara att om ditt barn kan koncentrera sig på en leksak/uppgift i minst en kvart så kan det också ta instrumentlektioner.

 

UNDERVISNINGEN

 

Hör dig för och försök hitta bra referenser på en lärare och skola. Läraren bör ha åtminstone några års erfarenhet av undervisning och helst pedagogisk utbildning. Att vara professionell musiker resp. lärare är två olika yrken som kräver olika kompetenser som byggs upp genom erfarenhet, intresse/passion och utbildning. En dedikerad trumlärare har troligen båda passionerna. Kulturskolor/musikskolor och estetiska gymnasieprogrammet brukar ha erfarna (ofta legitimerade) lärare som har god hand med unga elever och som ofta även får en betydelsefull roll i elevernas vardag. En förebildande roll. På kommunala musik/kulturskolor får elever ofta musicera ihop med andra (i mixade nivåer och åldrar), blir på så sätt inspirerade av andra, får olika spelsammanhang och upplevelser. Minnen för livet. Detta brukar inte studieförbunden eller privatlärare ha resurser för i samma utsträckning, men inget sagt om deras kurser eller möjligheter att lära dig spela. Hos en privatlärare kan det t.ex bli enklare och snabbare att få en närmre personlig relation.

 

ÖVNING

 

I musiklärarlitteraturen kan vi läsa om att skilja på att öva (repetition, strikt praktisk övning och målstyrning för att utvecklas), spela (för glädjens och upplevelsen skull) och andra hemläxor som t.ex grundskolans. Vi ägnar tid åt instrumentet och övar, för att sedan spela, och vi får inte heller glömma att själva resan – lärandet, spelupplevelser osv. – många gånger är det som ger oss mest glädje. Att spela ett instrument är roligt och framförallt fritt och självvalt (förhoppningsvis). Det finns inga krav på att du ska uppnå betyget ”godkänd” (men en lärare kommer givetvis till slut ha förväntningar på att du tränar, för din egna utvecklings skull. Ett samarbete lärare – elev). Hur bra du vill bli och hur stor plats spelandet kommer ha i ditt liv kan bara du veta och styra.

 

Viljan att sitta och spela är många gånger gott nog i sig och hur mycket tid vi ägnar åt spelandet är avgörande för hur bra vi kommer att bli (vill jag påstå). Det som kan skilja är hur vi föredrar eller har för vana att öva och vad som funkar bäst för oss själva. Som exempel så gillar vissa att ha struktur och mätbara mål, hålla reda på exakt tid de ägnar åt ett moment osv. Andra kan föredra mer variation, lek, skapande och växlar ofta mellan olika moment. Båda sätten kan ge lika hög spelskicklighet. Nyfikenhet och träning ger större spelskicklighet och det leder i sin tur till ännu mer spelglädje!

 

Som förälder: Låt ditt barn själv upptäcka och utveckla sin övning. Det kan ibland ta sin lilla tid innan övandet kommer igång. Olika pedagogiska metoder (”skolor”) skiljer sig lite åt kring när noter, läxor osv. bör introduceras. Om eleven är låt säga bara 7 år så kan alla nya intryck och lärdomar vara tillräckligt de första lektionerna – att lektionerna är roliga – och hemläxor kan komma när eleven visar sig vara mottaglig/mogen för det. Att träna blir roligt när det kommer från ens egen vilja att utvecklas – inre motivation.

 

Det kan också vara bra att välja en lämplig plats för övandet som ger arbetsro (och där du som förälder också kan vara med om barnet vill att ni spelar, kollar videolektioner osv. tillsammans). Ett enskilt övningsrum och att få vara själv gillas av många men att barnet ska ”låsa in sig” är inte nödvändigt såvida det inte själv vill. Det är viktigt att musikutövande är accepterat och omtyckt i hemmet.

 


Vi lär oss inte att borsta tänderna för att borsta tänderna som syssla i sig – vi lär oss för att få rena tänder. Likadant är det med att lära oss ett instrument – vi lär oss instrumentet för att spela och dela musik med andra!


MOTIVATION

 

Precis som med annat i livet är det inget konstigt om motivationen varierar lite emellanåt i perioder. Kortare pauser eller annan inspiration/andra fokus kan ibland behövas för att undvika slentrian och för att motivationen ska komma tillbaka. Att ändra övningssätt, byta ut eller köpa någon ny musikutrustning, ta en paus från övandet/spelandet helt, få lära sig något helt oväntat nytt av läraren eller någon annan bidrar ofta till en nytändning till slut.

 

Glöm inte att om du VILL bli riktigt bra på något så krävs troligen en mix av lek, disciplin och ihärdighet – lägg inte ner om det känns lite omotiverat i perioder. Passion – precis som kärlek – går alltid lite i vågor och kommer oftast tillbaka, starkare än tidigare.

 

MER OM: TRUMMOR OCH TRUMSKINN

 

Det finns en uppsjö av äldre och nyare trummor – märken och deras serier. Du kanske undrar vilka trummor som är bra/bäst eller är lämpliga för dig? Svaret blir tyvärr – det finns ingen ”rätt utrustning” eller ”bästa trummorna”. Precis som med bilmodeller så handlar det lika mycket om tycke och smak som tillverkningskvalitet. Lägstakvaliteten på trummor har ökat på senare år och idag är ”budgetserierna” av så pass hög kvalitet även ljudmässigt – mycket trumma för pengarna – att de dyraste serierna inte är riktigt lika intressanta längre bland många (även heltidsmusiker).
Trummors (och cymbalers) mått anges i tum, inte centimeter. Ett standard 5-delars trumset har storlekarna: virveltrumma 14″, pukor 10″, 12″, 14″ och bastrumma 20-22″. Ju större trumma desto lägre ton.

Dagens trumskinn (för akustiska trumset) är tåliga plastskinn och de vanligaste märkena är Remo och Evans. Två av de vanligaste modellerna är Remo Ambassador (1-ply, ett lager plast) och Remo Emperor (lite tjockare, 2-ply alltså två limmade plastlager). Vissa skinn är också lite mer lättstämda än andra, fråga din musikaffär. Generellt har alla trummor idag ett slagskinn och ett underskinn (för fylligare ljud). Förr var det också vanligt med bara slagskinnet på pukorna, inget underskinn. Se t.ex Phil Collins trumset.

 

MER OM: CYMBALER

 

Cymbaler finns också i olika prisnivåer och ljudkaraktärer. De största märkena idag är Zildjian, Sabian, Paiste, Meinl och Istanbul. Varje märke tillverkar olika serier och de har alla minst en ”budgetprisklass”. Enkelt förklarat är budgetserier gjorda i billigare metallblandningar och därför lite plåtigare i ljudet. På senare år har också allt fler cymbalmärken börjat ta plats på marknaden, flera av dom är cymbalknackare på de stora märkena som har startat eget. Det finns också en köp&sälj-marknad för cymbalnördar som har ett stort intresse i de äldre tunnare cymbalerna från ”jazzeran” från 1920-talet och framåt.

Som nybörjare kanske det räcker med några billigare cymbaler, antingen lösa begagnade på annonssidor eller cymbalpaket (hi-hat, crash, ride) som säljs av musikaffärer. Många säljer också sina begagnade trumset kompletta med cymbaler och tillbehör.